Welkom bij AluK Nederland Menu

De essentie gevangen

De essentie gevangen

Interview Durk Landman
Broos de Bruijn Architecten

Op de fundamenten van een jaren 60 bungalow verrees Villa Epe. De woning die ‘communiceert met de omgeving’ is ontworpen door Durk Landman van Broos de Bruijn architecten. Interactie was voor hem het sleutelwoord. Dat komt niet alleen tot uiting in de grote glaspartijen waardoor de natuur heel nabij is, de plaatsing van een grote keuken centraal in het huis voegt er een extra dimensie aan toe. De ontmoetingsplek is letterlijk en figuurlijk de spil van het huis en biedt uitzicht naar drie windrichtingen.

Wie de villa in Epe bezoekt kan, zich bijna niet voorstellen dat op deze lommerrijke plek een in zichzelf gekeerde woning stond. Landman: “Het oorspronkelijke huis had alle kenmerken van de jaren 60. In eerste instantie hadden we het idee om de footprint en het dak te behouden, maar de bouwkundige staat was zo slecht dat we het huis voor 95 procent nieuw opbouwden. Alleen de fundering bleef.”

Het blanke canvas stelde hem echter in staat om kwaliteiten toe te voegen. “Het huis is zelfvoorzienend. Het gebruikt grondwarmte en -kou en achter de verhoogde dakrand bevinden zich vijftig zonnepanelen om aan 
de elektriciteitsbehoefte te voldoen.” Grote overstekken voorkomen dat de woning te veel lichtinval heeft en creëren een spel van licht en schaduw. “Alleen bij de keuken ontbreken de overstekken. Dit is de verbinding tussen de twee vleugels, het centerpunt.” 

Wisselwerking met de omgeving
Opvallend aan de villa is dat een duidelijke voor- of achterkant ontbreekt. “Het is alzijdig”, zegt Landman over deze bewuste keuze. “De opdrachtgever had een duidelijke visie. Hij wil leven met de natuur en overal in huis groen, licht en verduistering ervaren.” Door het creëren van lange zichtlijnen en de gevel te voorzien van grote raampartijen kon de architect aan deze wensen voldoen.

“DE WONING DIE COMMUNICEERT MET DE OMGEVING”

Overal in huis is er de wisselwerking met de omgeving; het oog wordt in dezelfde mate naar buiten getrokken als de natuur naar binnen vloeit. De afwegingen die de architect maakte ten aanzien van de detailleringen, het kleurgebruik en de materialisatie waren dienstbaar aan dat uitgangspunt. “In het ontwerp wilde ik de essentie van de natuur vangen door rust te creëren. Daarom zijn er geen harde contrasten. De witte stuclaag op de gevel wordt afgewisseld met natuursteen en de vloeren en terrassen zijn ingetogen grijs. Ook de aluminium kozijnen kregen een lichtgrijze kleur waardoor het huis en haar omgeving een harmonieus geheel vormen.” 

Logische keuze
De keuze voor aluminium was voor Landman heel logisch. 

“Aluminium heeft een chique uitstraling en stelt ons in staat om minimalistisch te ontwerpen. Maar het zijn de details die de doorslag geven bij onze leverancierskeuze. Niet elk systeem stelt je in staat om straffeloos zo rank en slank te detailleren. De verborgen afwatering, het ontbreken van aangrepen aan de buitenkant van de kozijnen én hang- en sluitwerk dat op kleur geleverd wordt, zijn de finishing touches. In Epe zijn al die aspecten benut. Aan de buitenzijde zijn de kozijnen weg gedetailleerd. Aan de binnenkant zijn alleen de glaslatten zichtbaar, als een subtiel randje dat het uitzicht kadert als een schilderij.”   


We use cookies for statistical purposes and to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue without changing your settings, we will assume that you are accepting the use of cookies on the aluk website. However, if you would like to, you can change your cookies settings at any time. More